Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2013 17:22 - Могат ли гей мъжете и лесбийките да бъдат добри родители?
Автор: geimuje Категория: Забавление   
Прочетен: 434 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 10.12.2013 18:14


 Много лесбийки и гей мъже са родители; други пък желаят да станат такива. Според преброяването в САЩ от 2000 г. в 33% от домакинствата на женските и в 22% от домакинствата на мъжките еднополови двойки е съобщено за поне едно дете на възраст под 18 години, което живее в това домакинство. Макар сравнителни данни да не са налични, много лесбийки и гей мъже са самотни родители и много еднополови двойки са приемни семейства за деца, чийто основен престой е другаде.
image
С повишаването на обществената видимост и правен статут на родителите лесбийки и гей мъже, някои хора се разтревожиха относно благосъстоянието на децата в такива семейства. Повечето от предизвикващите тревога въпроси се основават на негативни стереотипи за лесбийките и за гей мъжете. Мнозинството от изследванията по темата поставят пред себе си въпроса дали децата отглеждани от родители лесбийки и гей запознанства са в неизгодно положение в сравнение с децата, отглеждани от хетеросексуални родители. Най-честите въпроси, свързани с тази тревога, както и техните отговори, са следните:
  1. Имат ли децата на родителите лесбийки и гей мъже повече проблеми с половата си идентичност, отколкото децата на хетеросексуалните родители? Например, дали тези деца развиват проблеми в половата си идентичност и/или в полово-ролевото си поведение? Отговорът на този въпрос, даден от изследванията, е ясен: половите и сексуалните идентичности (в това число половата идентичност, полово-ролевото поведение и сексуалната ориентация) при децата на майки-лесбийки се развиват по начин еднакъв с този на децата на хетеросексуалрни родители. Малко са наличните изследвания относно децата на гей бащите.
  2. Имат ли децата, отглеждани от родители лесбийки и гей мъже, проблеми в личностното развитие в области различни от половата идентичност? Например, по-уязвими ли са децата на родители лесбийки и гей мъже към психични проблеми, имат ли те повече поведенчески проблеми и по-малко здрави ли са в психологическо отношение от другите деца? И тук отново изследванията на личността, концепцията за себе си и поведенческите проблеми показват малко разлики между децата на родители лесбийки и децата на хетеросексуални родители. Малко са наличните изследвания относно децата на гей бащите.
  image

3. Очаква ли се децата на родители лесбийки и гей мъже да имат проблеми със социалните отношения? Например, ще бъдат ли те обект на шеги лошо отношение от страна на другите деца? Още веднъж, данните показват, че децата на родители лесбийки и гей мъже имат нормални социални връзки с връстниците си и с възрастните. Картината, която ни дават изследванията, показва, че децата на родители лесбийки и гей мъже водят типичен за възрастта си социален живот, в смисълът на общуване с връстници, родители, членове на семейството и приятели.
  4. По-вероятно ли е за такива деца да станат обект на сексуална злоупотреба от страна на родител или приятели и познати на родителя? Няма научни доказателства, които да подкрепят опасенията, че децата на родители лесбийки и гей мъже ще станат обект на сексуална злоупотреба от страна на родителите си или приятели и познати на родителите им, които са лесбийки, гей запознанства или бисексуални хора.


В обобщение, социалните науки показват, че опасенията, които често се повдигат по отношение на деца, отглеждани от родители лесбийки и гей мъже — опасения, които обикновено се основават на предразсъдъци спрямо и стереотипи за гей хората — са неоснователни. Изследванията сочат, че децата на родители лесбийки и гей мъже не се различават значително от децата на хетеросексуални родители по отношение на развитието си, приспособимостта си или общото си благосъстояние.  



Гласувай:
3




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: geimuje
Категория: Забавление
Прочетен: 4798
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930